top of page
Search

Plant verzorging met essentiële oliën, het kan!

Ongedierte kan een groot probleem zijn voor plantenliefhebbers, vooral wanneer ze hun kostbare planten aantasten. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen effectief zijn, maar ze brengen vaak risico's met zich mee voor mens, dier en milieu. Gelukkig biedt de natuur een alternatief in de vorm van essentiële oliën. Met hun natuurlijke en veilige eigenschappen kunnen essentiële oliën helpen bij het afweren van ongedierte op een milieuvriendelijke manier. Hier bespreken we enkele van mijn favoriete essentiële oliën voor jouw planten en hoe je ze kunt gebruiken om je planten te beschermen.


Welke oliën waarvoor?

  1. Tijm: Tijm staat bekend om zijn krachtige antimicrobiële en insectenwerende eigenschappen. Meng een paar druppels tijmolie met water en een beetje vloeibare zeep en spuit dit mengsel op planten die worden aangetast door bladluizen, mijten of andere kleine insecten.

  2. Pepermunt: Pepermunt heeft een sterke geur die veel insecten afstoot, waaronder mieren, kakkerlakken en spinnen. Plaats watjes gedrenkt in pepermuntolie rond de aangetaste gebieden van je tuin of in de plantenpot, of voeg een paar druppels toe aan een spuitfles met water en spuit het op planten en rondom planten.

  3. Eucalyptus: Eucalyptus is effectief tegen muggen, vliegen en kevers. Verdun eucalyptusolie met water en gebruik het als een natuurlijke spray. Het kan ook helpen bij het afweren van knaagdieren zoals muizen en ratten.

  4. Sandelhout: Sandelhout heeft een ontmoedigend effect op termieten en muggen. Voeg een paar druppels toe aan het water bij het besproeien van planten of plaats watjes gedrenkt in sandelhout rond de planten in je tuin of binnen tussen de potten.

  5. Spar: Spar kan worden gebruikt om slakken af ​​te weren, die vaak schade aanrichten aan bladeren en gewassen. Breng een paar druppels spar aan op de randen van plantenbakken of rondom de tuinbedden. Ideaal als je een eigen moestuin wilt starten met natuurlijke bestrijding.

  6. Lavendel: Lavendel heeft een aangename geur voor mensen, maar is onaangenaam voor veel insecten, waaronder motten, muggen en vlooien. Gebruik een paar druppels lavendelolie op katoenen ballen en verspreid ze rond de tuin. Ik voeg deze ook toe aan mijn dagelijkse spray voor de planten.

  7. Citroen: Citroen is effectief tegen vliegen en muggen vanwege zijn verfrissende geur. Voeg een paar druppels toe aan een spuitfles met water en besproei dit mengsel op planten en rondom de tuin.

  8. Patchouli: Patchouli heeft krachtige insectenwerende eigenschappen en kan worden gebruikt om muggen, mieren en vlooien op afstand te houden. Meng een paar druppels patchouli met water en gebruik het als een spray of op katoenen watjes.

  9. Kruidnagel: Kruidnagel is effectief tegen mieren en muggen vanwege zijn sterke geur. Meng een paar druppels kruidnagel met water en spuit het op probleemgebieden in de tuin of binnenshuis.

  10. Basilicum: Basilicum kan helpen bij het afweren van muggen en vliegen. Gebruik het als een natuurlijke spray door een paar druppels basilicum te mengen met water en dit op planten aan te brengen.

  11. Rozemarijn: Rozemarijn heeft antimicrobiële eigenschappen en kan helpen bij het afweren van insecten zoals bladluizen en motten. Voeg een paar druppels rozemarijn toe aan water en gebruik het als een spray.


Slot receptje


Bij het gebruik van essentiële oliën voor ongediertebestrijding is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de oliën te verdunnen voordat je ze op planten aanbrengt, om schade aan de planten te voorkomen. Daarnaast is regelmatige toepassing vaak noodzakelijk, vooral na regen of besproeiing, omdat essentiële oliën snel vervliegen. Met deze natuurlijke benadering van ongediertebestrijding kun je genieten van een weelderige en gezonde tuin zonder schadelijke chemicaliën.

Ik maak zelf een preventieve blend van Thieves, Purification, lemon, lavendel en pepermunt om zo'n breed mogelijk aanbod aan ongedierte te kunnen bestrijden. Verder voeg ik bepaalde oliën toe aan de blend wanneer er toch ongedierte opduikt. De spray gebruik ik om de dag voor mijn planten.


Het recept: 750 mL water 2 druppels Thieves 2 druppels Lemon 2 druppels Purification 2 druppels Lavender 2 druppels Pepermunt


Wanneer er een plaag optreedt, zoek ik altijd even op wat de anatomie is van het ongedierte, zoals spint, dat een mijt is. Hierdoor weet ik dat ik moet gaan zoeken tussen de oliën voor een mijtenbehandeling.



21 views0 comments
bottom of page